facebook gplus twitter whatsupp קוד הטמע באתר אחר
9213

מאזינה: "בני בן ה-17 מתאמן בחדר כושר ויש לנו ויכוח בנוגע לאבקת חלבון, מה דעתך?"

בנה בן ה-17 וחצי של המאזינה מתאמן בחדר כושר וצורך אבקת חלבון - האם היא מסוכנת? ואילו מזונות ממליץ לו פרופ' קרסו לאכול? וגם: מה ההבדל בין הכיתוב 'הוכח מחקרית' לבין הכיתוב 'נבדק מחקרית'?



אמרתי כמה פעמים שמדריכי הכושר, במקום להיות מדריכי כושר ומאמנים, הם הפכו להיות מוכרים וסוכנים של תוספי תזונה, והם דוחפים אותם לאנשים. אני לא מאשים את כולם. חלק מהתוספים הם חוקיים וחלקם אינם חוקיים. תוסף התזונה של חלבון הוא דבר חוקי לחלוטין, אבל הגוף שלנו וכל המערכת שלנו בנויים לספוג אוכל מורכב. אפשר לספוג רק חלבונים, אבל הגוף שלנו בנוי לספוג אוכל שמכיל גם פחמימות, גם שומנים וגם חלבונים. אחרי או תוך כדי מאמץ גופני, הגוף שלנו צריך גם פחמימות וגם קצת שומנים ואולי יותר חלבונים אבל לא רק. האוכל הטוב ביותר הוא האוכל שמכיל את כל אבות המזון ובכמות קטנה את המרכיבים האחרים - גבינה, קוטג', גבינה לבנה, טונה, בשר, סטייק, סויה לצמחונים.



אבקת החלבון מעמיסה בבת אחת כמות גדולה של חלבון על הכליות. כשאני למשל אוכל גבינה, היא מכילה גם קצת שומן. הגבינה עם החלבון שבה, והפחמימות המעטות שבה, נשארת בדרכי העיכול תקופה מסוימת ונספגת לאט לאט באופן הדרגתי. כשאני שותה מי גבינה, או אבקת חלבון, אני בבת אחת מעמיס כמות גדולה על הכליות. לאט לאט הכליות מתעייפות ומתקשות לעכל את זה. הכי טוב במקום לאכול אבקת חלבון, לאכול חלבון במזון מלא. נדמה לי שהגבול שהכליות יכולות לסבול זה 30 גרם בבת אחת. זה בפירוש עומס על הכליות. אם מישהו שותה כזאת כמות של אבקת חלבון הוא חייב לשתות כמות ענקית של נוזלים כל הזמן כדי לשטוף את הכליות.

אחת הבעיות הגדולות ביותר נקראת אינטרנט. את פותחת את האינטרנט ואת מוצאת את מה שאת רוצה למצוא. חלק גדול מהמאמרים באינטרנט הם מאמרים מוזמנים, סוג של שיווק מוסווה. לפעמים זה אפילו בולט כשאת רואה מאמר, וליד זה את רואה פרסומת של משהו שמוזכר במאמר. הפרסום המוסווה או הסמוי הזה, כשאת קוראת אפילו מאמר רפואי בעיתון, אי אפשר באמת לדעת אם כתב אותו רופא, או שכתב אותו נטורופת, או שכתב אותו מישהו שבכלל לא למד רפואה, או שכתב אותו סטודנט. אי אפשר לדעת מי כתב את זה. אני לפעמים קורא מאמרים בעיתון ואני מזדעזע. אתמול במקרה חיפשתי משהו באינטרנט, וראיתי תשובה לשאלה של מישהו. נעצרתי ושאלתי את עצמי 'מי כתב את השטויות האלה?!' יש שם גיבובים של שטויות! ומי שקורא את הדברים האלה משתכנע שבמקום לקבל טיפול רפואי מציל חיים, אפשר לאכול הרבה צנון וחסה, לשתות הרבה מים ועוד כמה דברים כאלה, ולהיות בריא. זה מבחינתי פשע מבחינה רפואית.

פרופ' רפי קרסו

שימו לב! אחד הבלופים הגדולים ביותר הם פרסומות בעיתון, שלמטה כתוב נבדק מחקרית. לא כתוב הוכח מחקרית, אלא נבדק מחקרית. אף אחד לא אומר לכם מה תוצאות המבדק או המבחן. אם כתוב נבדק מחקרית תדעו שזה בלוף, כי אם זה היה מוכח מחקרית אז הייתה מצוינת הפניה, והיו אומרים מי כתב את זה, מה התוצאות ואיפה אפשר לקרוא את המחקר. למחקר יש חוקים, תכנון מחקר, סטטיסטיקה, בדיקות, מספר מסוים של אנשים.אם אני אקח את הצוות באולפן ואבדוק אותם, אני אוכל להגיד שזה נבדק מחקרית. אבל זה לא נכון!

אני לא אומר חד משמעית שאבקת חלבון מזיקה. הכול זה עניין של כמות, הכול זה עניין של איכות הכליות, הכול זה עניין שאפשר לקבל את אותו חלבון בצורה הרבה יותר בריאה, באוכל מלא ולא בחלבון טהור שמעמיס על הכליות. בדרך כלל אנשים לא שותים את הכמות שהכליות צריכות. אם זה פעם או פעמיים לא נורא, אם לוקחים את זה באופן קבוע ויש מזל, אז שום דבר לא יקרה. אבל לא לכולם יש מזל.
26/07/2013