facebook gplus twitter whatsupp קוד הטמע באתר אחר
1988

איך מטפלים בפיברומאלגיה? לא רק תרופות

יש תרופות למחלת היאפים, אבל הן לא יעזרו אם הסובלים ממנה לא יעשו פעילות גופנית. פרופ' רפי קרסו מסביר


אני בת 57. חודשים רבים סבלתי מכאבים בכל חלקי הגוף, עשיתי בדיקות דם, הלכתי לאורטופד ונוירולוג ובסופו של דבר גילו שיש לי פיברומיאלגיה (מחלת היאפים) . הרופא רשם לי את התרופה 'סימבלטה' במינון של 30 מ"ג. אני נוטלת את התרופה כבר חודשיים אבל לצערי לא מרגישה שום שינוי. מהו הטיפול הנכון לדעתך?

פרופסור קרסו עונה: יש מחלות הרבה יותר רציניות המחייבות טיפולים קשים. נכון שזו מחלה לא קלה וקשה לחיות איתה אבל ישנן צרות גדולות יותר.

פיברומיאלגיה היא מחלה הקשורה לכאבים בכל השרירים, העצמות והגידים בגוף כך שכל פעילות גופנית מכאיבה. המחלה הזו, בדרך כלל מביאה עימה דברים  נוספים כמו הפרעות בריכוז, ירידה במצב הרוח, הפרעות בשינה, עייפות יתר, בעיות בקיבה ובמעיים שלפוחית רגיזה,  כאבי בראש ודפיקות בחזה. כמובן שלא כל הסימנים מופיעים ביחד, אבל כולם חלק מסימפטומים של אנשים החולים במחלה הזו.

הצרה הגדולה ביותר במחלה היא שלאנשים כל כך כואב עד שהם לא מסוגלים לעשות שום דבר ופשוט מעדיפים להיכנס למיטה. יש שלושה דברים יעילים שעוזרים בפיברומיאלגיה: 1- פעילות גופנית, 2- פעילות גופנית, 3- פעילות גופנית.

לדעתי כדאי לך להיעזר במאמן כושר. הוא יבנה לך תכנית אימונים, כזו שבהתחלה תתאים לאישה בת 87, אחרי חודש תתאים לאישה בת 85, אחרי חודש נוסף של אישה בת 80, עד שתגיעי לכושר של אישה בגילך. אם קשה לך לרדת למכולת, תלכי 5 דקות ותחזרי. אחרי מספר שבועות תלכי 10 דקות וכך תעלי את הפעילות הגופנית שלך.

התרופות המומלצות לטיפול במחלה הן סימבלטה, ליריקה וגאבאפנטין אבל כל התרופות האלה לא יעזרו בלי פעילות גופנית. בינתיים, כדאי שתבקשי מהרופא לעלות את מינון התרופה שאת משתמשת בה כרגע ואולי אפילו להוסיף את הליריקה. לפעמים, השילוב של שתי התרופות יחד, יועיל יותר מאשר כל תרופה בנפרד.

21/03/2014