ליאת רון
facebook gplus twitter whatsupp קוד הטמע באתר אחר
163

סכסוך משפטי תמוה בין קריית ים לחברת רפאל

רה"ע קריית ים דוד אבן צור: "כל קבלן שבונה בקריית ים משלם היטלי פיתוח לפי החוק. מכל בעל עסק אחר מותר לגבות אבל מרפאל אסור?"


סכסוך משפטי על 1.2 מיליארד שקלים, בין עיריית קריית ים לבין חברת רפאל, יצרנית כיפת ברזל. מדובר בהיטלים שלפי עיריית קריית ים, על רפאל לשלם לה. עתירת הנגד הוגשה על ידי חברת רפאל לבית המשפט המחוזי בעיריית חיפה לפני מספר ימים, ובה היא מגדירה את הדרישה חסרת תקדים, וטוענת כי העירייה שלחה ביום בהיר את התביעה באיצטלה של גביית היטלי פיתוח במתחם הביטחוני הוותיק מכון דוד.

ראש עיריית קריית ים דוד אבן צור התייחס לעתירה:

הם ביקשו צו מניעה, כדי שלא נגבה את זה, ובית המשפט יצטרך לקיים דיון בנושא. הוא הזכיר כי ביוני 2018 ממשלת ישראל, הוועדה הגיאוגרפית ומשרד הפנים החליטו לספח את כל שטחי רפאל, שהיו שטח גלילי: "מדובר על 6,500 דונם, כאשר קריית ים כולה היא 4,500 דונם שחיים בה 50,000 תושבים. שטח רפאל הוא פי 1.5 משטחה של קריית ים".

לדבריו כל קבלן שבונה בית בקריית ים משלם היטלי פיתוח, והיטלי כבישים על פי חוק: "בתי הזיקוק בזמנו היו שטח גלילי, וכשממשלת ישראל ומשרד הפנים החליטו לספח אותם לעיריית חיפה, העירייה מיד הוציאה היטלים. אנחנו לא עשינו כך ביוני 2018, אלא העסקנו עורכי דין, רואי חשבון ומהנדסים, כדי שייחשבו בדיוק מהו הייטל שרפאל צריכה לשלם לאחר שבנו בין 300-400 אלף מ"ר בתוך השטח שלהם מבלי לשלם אגורה אחת אף פעם".

"כל בית משלם פעם אחת בחיים היטלים על כבישי גישה", הוסיף. ועבור רפאל תהה: "מי מימן את הכבישים האלו? האם זו רק הממשלה או שגם העירייה השתתפה בכל מה שקשור לפיתוח מסביב? רפאל היום ממוקמת בין ערים גובלות שהן מפותחות ומיושבות, והיא יכולה להתקיים לא במקום מבודד באיזה יער בנגב, ללא כבישי גישה. כי אז היה צריך לבנות כבישי גישה".

אבן צור הזכיר כי ההיטל הוא מקצועי ומגובה במסמך משפטי: "זה לא שקמנו בבוקר ובאנו לגבות כסף. שלוש שנים עבדו על זה משרדים גדולים ויועצים. זה הגיע לפתחו של בית המשפט, שיחליט האם זה הסכום שיש לשלם או פחות. אני בטוח שיצטרכו לשלם. עובדה שבתי הזיקוק שילמו לבסוף את ההיטלים שגבתה עיריית חיפה, וחיפה חלקה את ההיטלים עם הערים הגובלות בבתי הזיקוק".

ליאת רון: "מזכירה שרפאל אינה חברה שיש לרחם עליה. מדובר בחברה מאוד עשירה, שהולכת להתעשר עוד יותר בשנה הקרובה בעקבות המלחמה באוקראינה. אבל משום מה, מה שאתם דורשים מכל בעל עסק אחר, ברפאל חושבים שאסור לגבות מהם".

אבן צור: "בדיוק. בעזרת השם אני מאחל להם כל טוב כי הם שומרים על הביטחון שלנו".

עוד נזכר: "אני מכהן 32 שנה כחבר מועצת קריית ים, וזוכר את רפאל כיחידת סמך של משרד הביטחון, שעמדה הרבה פעמים בפני פיטורי עובדים, שלא הייתה להם תעסוקה. היום הם מפלצת ענקית שאני מאחל להם שיגדלו, אבל את המס הקטן צריך לשלם כמו כל חברה. אתם כבר חברה בעם, ומתנהגים כמו כל חברה, מגייסים אנשי הייטק ומתחרים מול חברות גדולות נוספות על קבלת עובדים. מברך שתמשיכו לפרוח, ואתם גם תורמים לקהילה. אבל זה לא מונע מאיתנו לגבות את המס כמו שגובים מכל ספר, חנות לחומרי בניין או חנות ירקות. אנחנו מבקשים את המס שכולם משלמים. ברגע שהמדינה החליטה לספח אותכם לאחת הערים, עליכם לשלם".

ליאת רון: "אני חובשת לרגע את כובע הפרשנית הכלכלית, ואומרת, שהעניין ייגמר במשא ומתן. השאלה עד לאן אתה מוכן לרדת".

אבן צור: "כמובן שיהיה גישור כפי שנעשה בבתי הזיקוק. יהיו להם טענות ואני מאמין שבסופו של דבר נגיע לפשרה כמו שהגענו בעניין הארנונה. הארנונה לשנה היא 50 מיליון שקל. זה לא מגיע רק לקריית ים, אלא מתחלק עם עכו, קריית מוצקין, קריית ביאליק ומטה אשר. אבל ברוך השם זו לפחות בשורה לתושבי קריית ים, שנוכל לתת הרבה יותר לחינוך ולאיכות הסביבה, וכן להפעיל את החופים המוכרזים כמו שצריך, ולעשות טיילת יפהפיה. כל הדברים האלו תורמים לקיים עיר בישראל כמו שצריך".

ליאת רון ציינה כי הם פנו לחברת רפאל, שבחרה שלא להגיב.

עריכה: ירון זאבי

25/04/2022

Photo by Yaakov Cohen/FLASH90