חייבים לציית ל-15 שמעולם לא נבחרו?
כך טען הפרשן המשפטי ד"ר חיים שיין (מכללת שערי מדע ומשפט) על הדיון הצפוי בבג"ץ בנושא עילת הסבירות: "אם ביהמ"ש העליון פועל מבלי סמכות בחוק, אז מה משמעות הדבר שצריך לציית לו?"
ד"ר חיים שיין, פרשן משפטי ומרצה בכיר במכללת שערי מדע ומשפט, התייחס לאפשרות שבית המשפט העליון יפסוק כי חוק יסוד צמצום עילת הסבירות אינו חוקתי: "הסיטואציה מאוד מורכבת וממש לא משפטית. כשקוראים את הפרשנים ומומחי המשפט אף אחד לא מדבר מבחינה משפטית כי מבחינה זו אין לבית המשפט מה לעשות. זו שאלה פוליטית והוויכוח הוא פוליטי. האם בית המשפט שהוא גוף פוליטי במלוא מובן המשפט ירצה לעורר את הנושא או שלא". "בג"ץ עלול להוביל למשבר חוקתי ואז מדינת ישראל לא דמוקרטית", הבהיר.
לראשונה בהיסטוריה של מדינת ישראל כל 15 שופטי בג"ץ ישתתפו בדיון על העתירות בסוגיית עילת הסבירות. ד"ר שיין: "הסיטואציה מאוד מורכבת וממש לא משפטית. כשאתה קורא את הפרשנים ואתה שומע את המומחים למשפט, אף אחד לא מדבר על ההיבט המשפטי. כי ברור לגמרי שמבחינה משפטית אין עילה לבית המשפט העליון לפסול חוק יסוד. מה גם שלא מדובר בביטול עילת הסבירות אלא צמצומה. כל סטודנט שנה א' למשפטים יודע שגם אם לא תהיה עילת סבירות, יש לבית המשפט העליון לפחות 6 אפשרויות אחרות לעשות את אותו הדבר מבלי להשתמש במילה סבירות. השאלה היא פוליטית והוויכוח הוא פוליטי. האם בית המשפט העליון בישראל, שהוא גוף פוליטי במלוא מובן המילה, ירצה לעורר ולהרחיב את המחלוקת בחברה הישראלית, או להרגיע?".
גדי נס: "אם בג"ץ יבטל אני אכבד זאת כי אני אזרח שומר חוק".
שיין: "אם בית המשפט העליון לא מציית לחוק, אתה אומר לי שאתה אזרח שומר חוק? זה די מוזר בעיני. אם הוא פועל מבלי סמכות בחוק אז מה המשמעות שאתה צריך לציית לחוק, כשאתה מציית לפסק דין לא חוקי של בית המשפט העליון? למאזינים רבים בישראל יש קושי גדול מאוד. למי לציית? לאילו שבהם הם בחרו או ל-15 אנשים שמעולם לא נבחרו ומגדירים את עצמם כעליונים?".
ואם לא נציית לפסיקתו, מה יקרה?
"שום דבר לא יקרה. יש פה משבר חוקתי. יש אנשים במדינת ישראל בצמרת של הדיפ סטייט וגם בצה"ל, שמסבירים לאזרחים, שבין החלטות לגיטימיות של ממשלת ישראל ובין החלטות בג"ץ, הם יצייתו לבג"ץ. זה שורש הבעיה, ולכן לבג"ץ יש אחריות ענקית במה שיפסוק, כי הוא עלול להוביל למצב של משבר חוקתי, ואז המשמעות היא שישראל אינה דמוקרטית ומי שיש לו כוח ושררה הוא זה שינהל את ישראל. אז לא צריך בחירות ודמוקרטיה".
על עתיד ההחלטות בבג"ץ: "ב-16/10/23 פורשת נשיאת בית המשפט העליון והם ינסו למנות את השופט עמית, כמי שימשיך את דרכה ואת דרכו של אהרון ברק. יש פה בעיה קיומית אמיתית ושורשית של רפיסות הימין במשך 40 שנה, שלא הבין את המהלך של אהרון ברק. יום אחד הימין ורוב אזרחי המדינה שקיבלו ביטוי בבחירות, יתעורר ויגלה שאומנם הם 64 מנדטים אבל השלטון לא בידיהם".
"אני מצפה משופטי העליון שינהגו ריסון ויבינו שהם משחקים באש. הרחובות בחלקם בוערים", הזהיר שיין.
גדי נס הזכיר שהתנועה לאיכות השילטון ביקשה מהיועצת המשפטית לממשלה לפתוח בחקירה פלילית נגד שר המשפטים: "הם מצפים שבית המשפט העליון לא יישנה את ההחלטה".
שיין: "יש במדינת ישראל תנועות ועמותות שהם 'ידידי בית המשפט' הם יודעים בדיוק אילו עתירות ביהמ"ש העליון רוצה לקבל ומיד מגישים את העתירות האלו. הם העבירו את השלטון לידי בית המשפט, וחברי הכנסת לא הבינו את זה בזמן. זה בעייתי. מדינת ישראל עלול להפסיק להיות דמוקרטיה אם יתברר שהנבחרים הם שוליים וזוטרים". הוא קרא להעביר מסר לאזרחי המדינה, לפיו הציפייה מבית המשפט העליון היא שלא להוסיף דלק על הבעירה שקיימת בחברה הישראלית: "זו אומנם קבוצה קטנה ובמידה רבה גם אנרכיסטית, אולם יש לה השפעה גדולה בתקשורת ובאקדמיה ואפילו בקרב פריבילגים בצה"ל. מצפה מבית המשפט העליון לנהוג באחריות". הוא הביע תקווה שהשופטת חיות שכינסה את כל שופטי העליון, עשתה זאת כדי להרגיע ולא כדי לעודד את המשך המלחמה.
האם בג"ץ יבטל את חוק עילת הסבירות?
"אי אפשר לדעת. אם אתה צודק, אז הבעירה ברחוב הישראלי תלך ותגבר ועלולה להגיע לאלימות פיזית ממש. ברגע שאתה שובר את הכלים, הם נשברים. כשכל חוק יסוד נתון להכרעה של בית המשפט העליון, מי צריך כנסת".
גדי נס העריך: "בית המשפט יפסול את החוק".
שיין בתגובה: "קשה להאשים אותי בנאיביות, אבל אני מקווה מאוד שהפעם אתה תופתע. לטובת המדינה".
עריכה: ירון זאבי
01/08/2023