"אמרו שאין ראיות, איך אין ראיות?"
פרשת התרופות פגות התוקף לחולי סרטן ברמב"ם - נסגר התיק נגד בית החולים • שלומית הזורע אימו של אגם ז"ל, ועורך הדין צבי ילניק שמייצג את קבוצת התובעים בפרשה הגיבו
פרשת התרופות לחולי סרטן שפג תוקפן: נסגר תיק החקירה נגד רמב"ם. פרקליטות מחוז חיפה החליטה לסגור את תיק החקירה נגד המרכז הרפואי רמב"ם בפרשת מתן תרופות פגות תוקף לחולים במחלקה האונקולוגית ברמב"ם בין השנים 2017-2016. הפרשה, שנחשפה במוסף 7 ימים של "ידיעות אחרונות", עוררה בשעתו הדים רבים בקרב משפחות הנפטרים והמאושפזים ברמב"ם. הוגשו גם תביעות אזרחיות לבית המשפט המחוזי בחיפה מצד בני המשפחות.
שלומית, אימו של אגם ז"ל שטופל ברמב"ם סיפרה על התחושות הקשות, "ברגע שהוא קיבל את הטיפול משם התחילה ההדרדרות ובשלב הזה הוא היה נקי מהלוקמיה כי כל הזמן שהוא היה בבדיקות, ברגע שהוא נכנס לטיפול נמרץ הוא היה עם וירוס במעיים, נכנס לטיפול נמרץ לחודש וחצי, בתוך הזמן הזה חיינו ברכבת הרים".
המשיכה וסיפרה על הרגע בו הבינה כי התיק נסגר: "נעתקה נשמתי, אי אפשר להאשים את כל בית החולים, אבל יש חץ שמורה לכיוון המעבדה. אמרו שאין ראיות, איך אין ראיות. מנהל בית החולים פרופ' הלברטל יצא בהצהרה שהיו דברים בגו', שזה כן חמור. מעבר לתרופות האונקולוגיות, אגם קיבל חומר הזנה שגם הוא ניתן כפג תוקף".
בהמשך הצטרף לשיחה עו"ד צבי ילינק שמייצג קבוצה בת עשרות נפגעים מפרשת השימוש בתרופות פגות התוקף בביה״ח רמב"ם.
הוא שיתף כי "גם אני הייתי בשוק, כי גם ההודעה של בית החולים בתחילת הדרך לפני שלוש וחצי שנים כשהפרשה התפוצצה בידיעות אחרונות אז בית החולים לקח אחריות ואמר שיש דברים, לא יכול להיות שהוא מודה שהיו דברים בין כתליו ואין אשמים. אין מי שלוקח אחריות על זה והפרקליטות מחליטה לסגור את התיק. מעדויות במשטרה עולה מהעובדים של בית החולים, כיום מי שמונתה אחרי הפרשה לעשות סדר חדש. עולה מהדברים שלה שכבר ב2002 לפני עשרים שנה, כבר השתמשו שם בתרופות פגות תוקף".
המשיך ואמר, "עולה מתכתובות פנימיות בבית החולים שהם חלק מהראיות בתיק החקירה, זה היה בעוד מקומות ומחלקות, זה היה סטנדרט שחצה את כל בתי החולים. הפרקליטות אומרת שמצד שני אין ספק שבית החולים התנהל באופן מודע והנהלת בית החולים ידעה כל התקופה הזו כי חולים מקבלים תרופות פגות תוקף".
עוד התייחס לסוגיה המשפטית: "בהליך האזרחי אנחנו מתקדמים להגשת התביעות, אנחנו מתכוונים להאבק על זה שכל חומר החקירה ייחשף במלואו. פנינו להחלטת הפרקליטות לקבל את נימוקי סגירת התיק והם סרבו. זה דבר שלא יעלה על הדעת, למה אתם מסתירים את הנימוקים? צריך לזכור שההצהרה הזו נמשכת הרבה מאוד שנים, גם ב2017 שזה נחשף להנהלה היא לא חשפה שזה קרה בכלל לחולים שלה, הם ידעו מהפרסום העיתונאי".
מפרקליטות מחוז חיפה (פלילי) נמסר בתגובה: "הפרקליטות החליטה לסגור את התיק נגד כלל החשודים מבית החולים רמב"ם. החקירה החלה בחודש מרץ 2020 בליווי הפרקליטות, ובחודש יוני 2022 התיק הועבר לפרקליטות. לאחר בחינה מעמיקה של חומר הראיות, נתבקשה המשטרה להשלים את החקירה במספר נושאים והחקירה הושלמה במרץ 2023. במסגרת החקירה נחקרו מעל 40 חשודים ועדים בתיק, כולל רוקחים, מנהלים בבית החולים וגורמים נוספים. חרף האמור, לא ניתן היה להוכיח, במידת הוודאות הנדרשת בהליך פלילי, באילו מועדים ולאילו מהחולים ניתנו תרופות פגות תוקף, וכן, את ההשלכה של השימוש בתרופות פגות התוקף על החולים, ככל שהיה כזה. זאת, על אף בדיקה מקיפה שביצע מומחה של משרד הבריאות בעניין זה. הפרקליטות תעביר את חומר החקירה לבחינת הגורמים הרלוונטיים במשרד הבריאות, על מנת לבחון את ההיבטים המשמעתיים".
14/08/2023