"בלבנון השנייה לא היה מערך הגנה אווירית עם היכולות של היום"
מפקד מערך ההגנה האווירית לשעבר בחיל האוויר תא"ל במיל' צביקה חיימוביץ' על הזירה הצפונית ועל המטחים אמש (ב') בצפון: השיגור שראינו לקריות הוא פעם ראשונה מ-2006, זה אירוע מאוד משמעותי וצריך לשים אליו לב"
מפקד מערך ההגנה האווירית לשעבר בחיל האוויר תא"ל במיל' צביקה חיימוביץ' שוחח עם גדי נס ברדיו צפון 104.5FM על הזירה הצפונית ועל המטחים אמש (ב') בצפון: "אנחנו חודש במלחמה הרשמית מול חמאס ועזה ובלחימה מול שאר הגזרות, כמובן הגיזרה הצפונית אבל יש לנו גם את הח'ותים מדרום ואת הזירה הפנימית ביהודה ושומרון. בחודש האחרון מערך ההגנה האווירי מיירט איומים גם מפה וגם מפה וגם משם, אתה רואה שיש פה היערכות שהיא היערכות מקדימה ונותנת מענה".
המשיך והסביר בנוגע לזירה הצפונית: אנחנו רואים כמעט מדי יום שיגורים, אתמול זו הייתה עוד מדרגה. בימים כתיקונם, מה שקורה בחודש האחרון עם חזבאללה כבר מזמן היה עילה ליציאה למערכה יותר משמעותית, יש פה אינטרסים שמשרתים את הדרג הצבאי והמדיני להתרכז בזירת עזה, אני חושב שהחזבאללה מנצל את זה במידה רבה, האסקלציה מתוכננת ומבוקרת ובמידה רבה היא גם מזהה את האינטרס הישראלי ומרשה לעצמה כל הזמן לכרסם עוד טיפה. מה שכן צריך להתייחס, מה שראינו, השיגור לקריות, זו הפעם הראשונה מאז מלחמת לבנון השנייה, בעיניי זה אירוע מאוד משמעותי, עוד נקודה שמשנה את המציאות בצפון. מה שכן, בלבנון השנייה לא היה מערך הגנה אווירית כמו שיש היום, ההבדל משמעותי".
על הארסנל המדובר של טילים מדוייקים שיש בידי החזבאללה: "המנעד של המספרים שאני שומע, בין מאה אלף, למאתיים , למאתיים חמישים אלף - לא באמת יודעים כמה יש, אבל גם המספר הנמוך הוא מספיק בשביל שנתייחס לזה בצורה רצינית ואני חושב שככה מתייחסים לזה. מערך ההגנה האווירית פרוס מצפון ועד דרום, והסתכלות אינטגרטיבית של כל השכבות מכיפת ברזל ועד חץ ויש לנו מענה שמאפשר להתמודד בצורה טובה, עם האיומים במידה ותתפתח זירה בצפון".
עוד הוסיף לגבי ההצלחה של כוחות צה"ל ביירוטים ובמניעת נפילות ישירות: "ההנחיות של פיקוד העורף מצילות חיים וחשוב למלא בלי קיצורי דרך. כשאני מדבר על הרמטי אנחנו מדברים על ה-90 ומשהו אחוזי יירוטים. צריך למלא את ה10% הנותרים אבל זה אף פעם לא 100%, יש חיבורים של טכנולוגיה, איום, תנאים סביבתיים ואיכשהו בסוף זה מגרד את ה-100%".
על שאלת העלות של טילי היירוטים: "אני לא אוהב את השאלה הזאת כי זה אף פעם לא מרכיב במשוואה של ליירט או לא ליירט איום, תמיד היירוטים עולים יותר מאשר האיומים. זו משוואה לא נכונה כי צריך להוסיף אליה את הערך של חיי אדם, שאי אפשר ולא נכון למדוד אותם בכסף, אתה מונע גם נזק ברכוש, וגם נזק אגבי מביטחון של אנשים, תעסוקה ולימודים ועוד - ולכן כשאתה רוצה ליצור ביטחון אתה לא מודד את זה בכלכלה של חימוש מול איום אלא בהסתכלות הסביבתית ואז אתה רואה שלא רק שזה יותר זול, זה גם יותר נכון ויעיל".
המשיך והתייחס להיערכות של מערכות היירוט למסה גדולה של טילים מלבנון: "יש היערכות טובה ומעובה, אני לא זוכר כמוה במרחב הצפוני, היא נותנת מענה טוב. שוב, זה לא יהיה 100%, אבל תהיה הגנה משמעותית, אנחנו רואים אותה בחודש האחרון, יהיה מענה טוב".
לסיום נגע ביכולת הסיוע של המערכות האמריקניות במערך ההגנה האווירי: "אני חושב שהוא פחות רלוונטי מול איומי חזבאללה, הנוכחות האמריקאית פה להקשרים אחרים ומול אותו מחולל איראני שהוא המטוטלת שמזיזה גם את חזבאללה וגם את חמאס, אבל היא גם עם יכולות קינטיות להתמודד מול איום איראני ארוך יותר, וזה טוב ונכון שהאמריקאים הביאו את הכוחות שציינת. גם חשוב שלא נתבלבל, מה שהח'ותים מביאים זזה תומרת איראן".
עריכה: אריק ברח"ד
07/11/2023