"צה"ל לא יכול לפעול באותה מידה של כוח בדרום ובצפון. כדי להיכנס למערכה מול חזבאללה, צריך להפוך את המאמץ בצפון למאמץ עיקרי שכולל אוויר ויבשה חזקה". כך אמר הבוקר, אלוף (מיל') איל בן ראובן, ("מפקדים למען ביטחון ישראל") ולשעבר מפקד הגיס הצפוני, בראיון ליואב מינץ בתוכנית "קפאין" ברדיו צפון 104.5f
אלוף (מיל') איל בן ראובן, ("מפקדים למען ביטחון ישראל") מה צריך לקרות כדי שצה"ל יזום תגובה משמעותית להסלמה בירי של חזבאללה על הצפון?
"צריך להפסיק את המלחמה בדרום. חד משמעית. להיכנס לדרך אחרת. אנחנו נמצאים היום כמדינה במצב של נושאת מטוסים גדולה, מותקפת מכל עבר, פגועה קשה מ-7 באוקטובר וצריכה מצפן מתוקן שפועל מהראש לא מהבטן. אין לנו את המצפן הזה. אי אפשר להסתכל על הצפון בלי להסתכל על הדרום, בלי להסתכל על המזרח, בלי להסתכל על הלגיטימציה הבינלאומית וכמובן על סוגיית החטופים. לשם צריך לכוון את המצפן ברמה איסטרטגית. כדי לפתור את בעית הצפון צריך כוח שיכול לפעול ולהביא תוצאה אפקטיבית".
אין מחלוקת שצה"ל הוא צבא חזק בים, יבשה, אוויר, אבל, האם ייתכן שצה"ל לא יכול להתמודד באותה מידה של כוח בשתי הזירות?
"המילה הנכונה היא לא באותה מידה של כוח. שמעתי אנשים שונים ובהם יוסי כהן ראש המוסד לשעבר, שמדבר על כך שאנחנו יכולים להכריע בצפון. זה לא נכון. צה"ל בנה את עצמו להתמודד עם יותר מזירה אחת. עובדה שאנחנו נלחמים כבר כמה חודשים בכמה זירות אבל להכריע משמעותו להיכנס ללחימה עם כל הכוח. להיכנס להתקפה צריך עם רוב הכוח. זאת אומרת שבזירה אחרת אתה צריך להתמודד בהגנה. יש מגבלות לכוח. כדי להיכנס למערכה מול חזבאללה, שאגב, הוא לא חמאס. הוא מסוגל לייצר נזק מאד גדול בפתיחת מלחמה, צריך להכינס למהלך שכולל אוויר ויבשה חזקה. ברגע שהצד השני יכול לייצר נזק, צריך לייצר תוצאה שתנמיך את הנזק. בשביל זה צריך להיכנס עם כוח מאד גדול מול חזבאללה. לא נכון להיכנס למערכה כזו כשחלק גדול מהכוח נמצא בדרום, לצערי מדשדש בדרום. לכן צריך להפסיק את המלחמה בדרום, ליצור את האופציה להביא את החטופים וזה רק באמצעות עצירת המלחמה בדרום ולא לספר סיפורים. אז נפתחת אופציה להיכנס למערכה בצפון. להערכתי אם נפסיק את המלחמה בדרום, עדין יש סבירות שחזבאללה יזוז לאחור מצפון לליטני ואז גם יש אופציה להחזיר את התושבים עם הרבה מאד כוח בצפון.
נשמעים קולות של מפקדים בכירים בצה"ל שקוראים לרמטכ"ל ולבכירים נוספים לממש את לקיחת האחריות ולסיים את תפקידם ומתי?
"המטה הכללי נמצא בסיטואציה קשה, סוחב על הגב כשלון גדול, ולקח עליו אחריות והמלחמה ארוכה. רע מאד שחילופי הדברים האלה יוצאים לתקשורת. הרמטכ"ל לקח אחריות ומנהל מלחמה. אסור להפוך את הרמטכ"ל לברווז צולע, הוא צריך לקבל גיבוי מלא, שהוא לא מקבל אותו מראש הממשלה משעות אחרי הכשלון ב-7 באוקטובר. הוא צריך לקבל גיבוי משר הביטחון ומהמטה הכללי שלו. הרמטכ"ל כן יקח אחריות ויחליט ללכת במקום מסוים ולא בלוח הזמנים שנקבע לו"