"ההשתתפות מכל העולם נתנה לבריטים להרגיש שהם אהובים ומוערכים"
בועז טל, ישראלי תושב לונדון, לאחר הלוויית המלכה אליזבת השנייה: "יום היסטורי שכל אחד יזכור אותו עד יום מותו. יום של עצב ומצד שני גם התרוממות רוח"
בועז טל, תושב לונדון, תחושות, חוויות, התרגשות מיום הלווייתה של המלכה אליזבת השנייה.
"היה בהחלט יום היסטורי, יוצא דופן שכל אחד מאיתנו יזכור בטח עד יום מותו. כזה מראה, כזאת התרחשות, לא חווינו פה מעולם. ישנם מעט אנשים בעולם שחוו הלווייה מלכותית כזאת, לראשונה באנגליה מזה 75 שנה. בהחלט אירוע יוצא דופן. צד אחד עצב ומצד שני התרוממות רוח כי זה היה מאד מרשים, עשרה ימים יוצאי דופן בחיים של כולנו, כאן בבריטניה והרבה אנשים בעולם".
אתה כישראלי שמתגורר עם המשפחה יותר מ-20 שנה, מה אתה שומע ומתרשם מהחברים הרבים שלכם ילידי אנגליה?
"כולם אחרי ההלם ממותה של, כמו שדיברנו לפני כן, "הסבתא" החביבה, דמות של מלכה לא רק שלהם אלא כל כך הרבה מדינות בעולם. ההתרגשות וההשתתפות של העולם באירעו הזה היתה מאד מאד חשובה לבריטים, שבסך הכל עברו שנים לא קלות, היה פה ראש ממשלה בעייתי, היו פה מאבקי שלטון, היו פה מאד בחירות מאד מוזרות למפלגה הקונסרבטיבית, היתה פה תקופה לא פשוטה ויש גם הכנות לתקופה לא פשוטה, לחורף הקרוב שמחירי האנרגיה עלו ב-80 אחוז וזה הולך להכניס הרבה משפחות למצב קשה מבחינה כלכלית. פתאום מין דבר כזה נותן לבריטים להרגיש מחדש שהם חשובים, מכובדים, אהובים ומוערכים"
רבים בישראל שמו לב לדיוק שבכל הפרטים הקטנים במסע ההלווייה והכל היה מתוכנן על ידי המלכה בעצמה.
"אליזבת השנייה ומשפחת המלוכה היתה מאד מודעת לתפקיד שלה, לתפקיד שלה בהמשכיות. אפשר היה לראות את בשלושת הסמלים שהונחו על הארון: היה כמובן "כתר המלוכה" שהוא האחריות האישית ועוד שני אובייקטים: "הכדור", זה בעצם המשך שנוצר בתקופת הקיסרים הרומים. המשמעות של מלכה בחסד האל, בעצם מחזיקה את העולם בידה. המקל או השרביט, הוא מקל מזהב טהור שבראשו נמצא היהלום המסותת הגדול ביותר בעולם והוא סמל השלטון האזרחי. ז"א מלכת אנגליה היא קודם כל האישיות הכי חשובה בממלכה אבל גם אוחזת בשלטון מטעם אלוהים ולכן היא גם ראש הכנסייה הבריטית וגם ראש המדינה. כל זה מגולם בדמות אחת. זאת אחריות מאד כבדה ולכן צריך להעביר אותה באחריות רבה שתהיה המשכיות. שלושת האובייקטים האלה על הארון לא נראו בציבור מאז הכתרתה ב-1952 והפעם הבאה שהם ייראו בציבור, תהיה בהכתרתו של המלך צ'רלס. כלומר יש פה המשכיות והעברת מקל כבר למעלה מ-1000 שנה. לכן הטקס הזה תוכנן באופן מאד מאד מדוקדק. יש לו חשיבות סימבולית אבל גם חשיבות אישית לכל אחד מהנתינים של הוד מלכותה".
בריטניה אחרי 10 ימים חוזרת הבוקר הזה לסוג של שיגרה או שעדיין נראה כל מיני סמלים ברחובות ויהיו שיירי אירועים כאלה ואחרים?
"השיגרה תחזור. השאלה נשאלה כשהכרכרה עם הארון עברה ליד אלברט הול ורויאל אלברט ממוריאל, שהם מאד חשובים בלונדון שהמלכה ויקטוריה בנתה לבעלה. השאלה שתישאל איך הופכים את הזיכרון שלה שהוא כל כך חזק למשהו שיישאר פה לדורות. אנגליה תחזור לחיים ולהתמודדויות הלא קלות שהיא צריכה לעבור: הסקוטים רוצים להיפרד, הוולשים התחילו לרצות להיפרד, יש מתח עם אירלנד, הרבה קריאות לעצמאות, עם כל זה הולך להתמודד המלך החדש והממשלה החדשה. הולך להיות לא קל".
20/09/2022