קפאין
עם יואב מינץ
facebook gplus twitter whatsupp קוד הטמע באתר אחר
50957

חשיפה: "חקלאים נפגעי פרוטקשן בגולן מקימים משמר לאומי בשיתוף תנועת הביטחוניסטים"

מנכ"ל "הביטחוניסטים", תא"ל (מיל') אמיר אביבי: "זה הפך לפשיעה לאומנית. מה שנגמר בעבר בקטטה עבר לנשק חם. כמות הנשק מבהילה. בצפון יותר נפגעים מכל הארץ".


מנכ"ל "הביטחוניסטים" תא"ל (מיל') אמיר אביבי, נפגשת עם החקלאים ברמת גולן, ואני מניח ששמעת תאורים לא פשוטים

"כן, כולנו מודעים מאד לתופעות הנרחבות של הפרוטקשן והגניבות בנגב ובגליל ועל האתגרים בערים המערובות. הופתעתי לגלות לפני שבועיים שגם על הגולן זה לא פסח. יש תופעה מתרחבת, התמודדות לא פשוטה של החקלאים לשמור על השדות ועל הפרות. ההיקף הולך ומתרחב. יש מרחב גדול שרובו מגיע מהכפר טובא זנגריא שנמצא למרגלות הגולן. הגיע לידי מצב שקמים התושבים יחד עם המועצה, יחד עם מג"ב והשומר החדש. ואומרים: "חברים, צריך לעשות מעשה לחשוב על הקמת משמר לאומי בגולן". אנחנו נרתמנו לסייע והעסק הזה נמצא בחיתולים. יש המון המון דרכים לשפר את המשילות. הלקח המרכזי שנכון גם למרחבים אחרים, שאין פתרון אחד בלעדי. צריך פה קשת של עשיה ופתרונות, שישפרו את המשילות, בין אם זה התנדבות, יותר גדולה לשומר החדש שפועל במרחבים החקלאים, בין אם זה התנדבות יותר משמעותית ל"מתמיד" של מג"ב שמאפשר לקבל סמכויות משטרתיות".

איך תנועת "הביטחוניסטים" הולכת לסייע לחקלאים בטווח הקרוב?

"קודם כל בחשיבה על הפתרונות הנכונים והאיסטרטגיה איך לקדם את הפתרונות. צריך לזכור ש"הביטחוניסטים", פועלים בעיקר בשדה התודעתי ביכולת להעלות את המודעות בתקשורת ואצל התושבים עצמם במרחב, לסייע בגיוס המתנדבים, בעבודה מול הממשלה, הכנסת. כמובן שיש לנו קשר עמוק מאד מול מקבלי ההחלטות וכל מי שיצטרכו ממנו תקציבים ומדיניות ובענין הזה כמו שאנחנו מסייעים בנגב ובמקומות אחרים, אנחנו לרשותם של תושבי הגולן".

אתה יודע להגיד באיזה היקף של נזקים ותופעות מדובר גולן?

 "זה בעצם הענין. אחד האתגרים לגבש תמונת מצב ברורה. אנחנו רואים הרבה מאד אנשים כעוסים וכאובים וכל אחד מספר על חוויה שהוא חווה. היכולת לגבש סטטיסטיקה זה תהליך שצריך לבנות אותו"

תן דוגמה של סיפור כואב כזה שמטריד אותך?

 "מה שהטריד אותי שיש שמה אנשים שמתמודדים עם זה עשרות שנים אבל מעידים על שינוי מאד מהותי בכל מה שקשור לרמת האלימות, התעוזה. מה שבעבר היה מסתיים  אולי בקטטה קטנה, היום למעשה אנחנו מדברים על דברים שנושקים לעולם הלאומני. אחד המשפטים ששמעתי מאחד הקצינים שם: "כל מה שקורה כאן הוא לאומני" וזה מטריף, כי זה לא רק פשיעה אלא פשיעה לאומנית, יותר נטיה לנשק חם. צריך להגיד שבתמונת מצב של נפגעים: מירי בצפון יש יותר נפגעים מירי מאשר בכל ישראל!. גם ערבים בתוך עצמם וגם יהודים. יש שמה מספרים מבהילים. כמות הנשק שיושבת בכפרים ערבים בצפון, מבהילה. ובסוף, הדבר הזה זולג וזה מה שמטריד וצריך לייצר פה תמונת מצב יותר ברורה, פעילות יותר משמעותית. חלק גדול מזה לייצר את התודעה אצל אנשי הגולן, לקרוא לאנשים לדגל ולהתייצב להתנדבות, בכל אותם מערכים שונים. המועצה האזורית בצד שלה יכולה לעשות הרבה מאד דברים, החל מחמ"ל שיתן תמונת מצב ברורה וחיבור למשרדי הממשלה"

אנחנו שומעים על התופעה הרבה זמן. עד היום לא היה שום גוף מאורגן לעזור לחקלאים?

"בדיוק. לא היתה תמונה אינטגרטיבית ברורה או רחבה עם מדיניות ברורה עם התגייסות כוללת. היתה עבודה משותפת של המשטרה ומג"ב, אבל כשפועלים עם מעט מאד   מתנדבים במאמץ נרחב ותקציבים מעטים יחסית אז בסוף זה משפיע על אפקטיביות. קצב גידול הפשיעה הוא הרבה יותר גבוה".

אתמול שמעתי ממפקד צוות בילוש של ימ"ר צפון במג"ב,שהם עצרו בימים האחרונים, חולייה של גנבי רכב מג'נין שפעלה במספר ישובים בצפון, שה"תצפיתן" שלהם הוא קצין במנגנון הביטחון הפלשתיני. מפתיע אותך?

"לא יודע לומר, אבל כן ראינו בארוע כשאותם חבר'ה הדרוזים נכנסו לג'נין, שמרקם החיים בין ערביים ישראל לבין הערבים הפלשתינים הוא מרקם חיים מאד ערני. אנשים יוצאים, נכנסים, עושים עסקים ומה קורה בתוך כל האינטרקציות האלה יכולים לקרות הרבה דברים. חלקם טובים, חלקם טובים פחות. אני קורא לתושבי הגולן: זה המרחב שלכם שימרו עליו. זה בידיים שלכם. תתנדבו, תעשו מה שצריך". 

07/12/2022

צילום: דוברות המשטרה