"ארוע הטרור במחנה פליטים ליד יריחו מסמל את תחילת הסוף של הרשות הפלשתינית"
סא"ל (מיל') ירון בוסקילה, מזכ"ל הביטחוניסטים": "הקטטה בין קצינים וחיילים מגולני וחטיבת יהודה היא סימפטום של דברים אחרים ונכון היה להעניש בצורה לא מידתית"
סא"ל (מיל') ירון בוסקילה, מזכ"ל "הביטחוניסטים", מה אפשר לבין מהקטטה הגדולה בין קצינים וחיילים מחטיבת יהודה וגולני וההדחות שבאו בעקבות הקטטה?
"אפשר לדבר גם על הקטטה וגם על התגובה של המפקדים וגם של הרמטכ"ל. כמובן שמדובר באירוע חמור מאד אולי בין החמורים ששמענו עליהם לאחרונה מבחינה משמעתית. בטח ארוע שבו מעורבים גם מפקדים בכירים. סמח"ט יהודה, זה קצין בדרגת סגן אלוף, סמג"ד, קשל"ח, סגן מפקד פלוגה וחיילים רבים, באמת אחד האירועים החמורים שהיו לאחרונה. אני חושב שהענישה ביחס לקטטה היתה מידתית והיה נכון יותר דווקא במקרה הזה להעניש בצורה לא מידתית. אני מתכוון שאם מתכוון לבוא ולהרתיע ומתייחס בארוע חמור כאל ארוע חמור, אצה לא יכול להגיב עליו בצורה מידתית, אלא דווקא להקצין את הענישה כדי להעביר מסר ברור שמדובר בארוע חמור וככה אתה גם מתייחס אליו. פה אני חושב שבמידה מסוימת הפיקוד הבכיר, ששפט את הארוע הזה די פספס את הארוע בעצם העובדה שחיילים נכנסו לכלא רק למספר ימים. הפלוגה הזאת היתה צריכה להיות מפורקת. ארגון צבאי שבו מתחוללים אירועים מהסוג הזה לא יכול להמשיך להתקיים. וצריך לפרק אותו ולהרכיב מחדש כי התופעה הזאת היא די סימפטום לדברים הרה יותר חמורים ולא להסתפק רק בענישה "מידתית".
היו בעבר הרבה מקרי קטטות וחלקן אפילו הסתיים במוות. עד כמה הקטטות האלה מושפעות מהמתח והמצב שבו נמצא כעת צה"ל , עם המעצרים והמאבק בטרור.
"בודאי שיש השפעה. חיילי צה"ל ומפקדים נמצאים במתח מבצעי תמידי, בלחץ של משימות שצריך לעמוד בהן. המציאות לא פשוטה אבל זה לא משנה. בסופו של דבר היסוד של הצבא נשען על משמעת. המשמעת הצבאית היא הדבר הבסיסי כדי לקיים ארגון בטח ארגון שמתעסק בפעילות מסוכנת, גם באימונים וגם בלחימה ללא אימונים וללא משמעת. הקטטה זה רק סימפטום אחד, סימפטום נוסף זה עבירות, בטיחות, פליטות כדורים. כשאתה לא מטפל במשמעת בזמן, אתה מתחיל בסופו של דבר להיפגש עם הסימפטומים שלה כמו אלימות ובטיחות גם בדברים נוספים. בסופו של יום כולם בסביבה במתח כלשהו. לא בכל מצב מרימים יד וכדאי מאד שהצבא יעסוק בעיקר בהגנה ולא במלחמות פנימיות".
כמה הפיקוד הבכיר יכול לשים סוף לזה ולמנוע את ההמשך של אירועים כאלה, מפקדי פיקודים, הרמטכ"ל...
"נכון אבל גם בענישה יש מימד של הרתעה, בסופו של דבר כל הצבא, מביט על המקרה הזה וממתין לראות כיצד הרמטכ"ל החדש יגיב כשזה מגיע לפתחו, לטפל בארוע חמור כל כך. האופן שבו המפקדים הגיבו, ישפיע על כל חיילי צה"ל גם האופן שבו מפקדים יגיבו כלפי אירועי אלימות וגם המחשבה שחיילים יגיבו לפני שינקטו באלימות אז עדיף עם הפונקציה של העונש".
ארוע חשוב מאד ולא פשוט היה בסוף השבוע במחנה הפליטים ליד יריחו, משותף לצבא, לשב"כ ועוד יחידות. כמה הארוע הזה מצביע על ההסלמה באירועי הטרור?
"דווקא מכיוון שהאירוע הזה התרחש ביריחו, אי אפשר להתייחס לזה כמו אל אירוע אחר. לא סתם כשהתחילו הסכמי השלום אמרו: "יריחו תחילה". יריחו זה אחד המקומות שהרשות הפלשתינית, נוכחת בהם יותר מאשר כל מקום אחר. גם עיר נופש של חלק מבכירי המנגנונים, זה המקום שרוב הזמן שמר על יציבות גדולה בגלל הנוכחות המשטרתית של הרשות הפלשתינית ואוכלוסיה שהיתה יותר מזוהה עם הרשות הפלשתינית. הארוע הזה מסמל בצורה מובהקת ביותר את תחילת הסוף של הרשות הפלשתינית ואת ההדרדרות הגדולה, דווקא מכיוון שהרשות הפלשתינית לא פעלה נגד מה שהיה שקוף גם להם. ההתחמשות הרבה של האנשים שהיו שם ביריחו. עצם העובדה שמחבלים עשו מיריחו מקום מפלט והרשות הפלשתינית לא עשתה דבר כנגד אותם מחבלים מסיבות רבות. זה מסמל את המקום שבו הרשות הפלשתינית נמצאת בו ואת חוסר המשילות שלה במקומות אחרים, כנגזרת מיריחו מדובר על כמות מחבלים רבה מאד ואש רבה מאד שנורתה לעבר חיילי צה"ל ואת הפיגוע האחרון שהיה שם לא רחוק.כנראה שהחוליה שחיפשו אותו לא מצאו אותה".
05/02/2023